Status Queer är en ideell förening som ger ny energi till hbtq+-scenen i Göteborg. Vi längtar efter community, och även om det finns spännande organisationer och individer från Majorna till Angered, är vår community splittrad och utspridd. Vi slits isär av sprickor bestående av klass, rasifiering, ålder, funktionalitet, sexualitet och könsidentitet.

Medan samhället har värmt upp för vissa av oss, sitter andra av oss fortfarande kvar i kylan, med dörren smälld i ansiktet. Det är därför vi måste enas. På Status Queer vet vi att kultur har kraften att inte bara förena utan också omfamna oss, peppa oss och hjälpa oss att sparka in den igensmällda dörren.

Vägen till ett hållbart, ostoppbart samhälle går via inkluderande och regelbunden kultur för och av hbtq+-personer.

Så spänn fast Göteborg, vi tänder denna queer- och transrevolution och ni kan inte stoppa oss.

Grundare

Kolbrún Inga Söring

Kolbrún Inga Söring arbetar med olika medier, bland annat skrivande, performance, video och storskaliga installationer. I sitt arbete utforskar den hur kroppen kan användas för att undergräva och säga ifrån idealen och myterna om maskulint begär och vårt cis-heteronormativa samhälle i stort. Centralt för detta är hur den använder Autotheory för att packa upp både populära berättelser och sina egna oroliga relationer till dessa berättelser och de normer de stöder. I dens senaste projekt Rethinking The Little Mermaid tillägnar Inga sig till exempel den ursprungliga berättelsen om ”Den lilla sjöjungfrun” genom sina egna erfarenheter. Centrala teman i dens arbete är bland annat: självrepresentativ kroppspolitik, kroppsmodifiering och begärspolitik. 

Sam Message

Sam Message är en drag-nånting, performance konstnär som arbetar med det surrealistiska, subversiva och politiska. I sitt arbete drar den publiken käpprakt in i ett utrymme som pendlar mellan det utopiska och den förkrossande skräcken i vår jävla rasistiska, klassistiska, funkofobiska, cis-het verklighet. Den är också en kurator som specialiserar sig på queera och feministiska historier och teman, forskar inom queera praktik och teori samt utvärderar och faciliterar frågor om tillgänglighet och engagemang.

30 oktober 2021

SJUKT Halloween: QUEEROS

10:00 pm

SJUKT e back back back again bby 💅💅 men nu bli det riktigt läskigt 😱

===BILJETTER===
FÅR ERA BILJETTER HÄR NU!!!

/\/\/ LINE UP: TBA 🙊 🙊 🙊\/\/\

Det sägs att halloween är queer jul, men vi vet att ute på stan i gbg kan det kännas mer som ett queert zoo 🚫🐅🐊. Därför erbjuder vi en hbtq+ oas av 😈styggt skurkaktigt queert skoj😈. Vi kommer ha benskakande 🎶 beats så förbered din 💃🏾röv på att skaka loss.🕺

TEMA: QUEEROS – din favorit queera 🦸🏿‍♂️hjälte och skurk😈 död eller levande 🧖🏼‍♀ äkt eller fiktiv 🎭

Som vanligt får fabulösa looks som följer temat godsaker vid dörren ❤️‍🔥 så ta ut era symaskiner 🧵

BEHÖVER EN PLATS ATT GÖRA DIG FABULÖS?
💄🔥 Vi vet att alla har inte bekvämt eller ens tryggt att uppklädda hemma. Därför erbjuda vi er som vill göra er fina på plats en tryggt space att göra det. Ni som behöver det är välkomna från 18.00 – det gäller bara å höra av dig till oss. Grejer för att ta av smink finns på plats.🔥💄

EKONOMISKT STÖD
*om du har inte råd för å köpa en biljett så hör av dig – mejl eller dm’s bby – vi täcka din entré som vanligt*

—-////*** PRIOTERADE GUPPER ***\\\\—-
Förra gången hade vi så många som  inte kunde få en plats, så vi implementerar  vårt prioritetsystem. Det betyder att våra prioriterade grupper står 🥇först i kö🥇. [Prioriterade grupper: (hbtq+) personer från arbetarklassen, rasifierade personer, personer med funktionsvariationer, äldre personer samt binära och icke-binära transpersoner.] 

Jo detta är fett spännande men ha som fucking tålamod ni lilla stygga 🥩köttbebisar👶 snart är det dags att 💦komma💦 tillsammans <3<3<3

Inget evenemang hittades!

The Queer Agenda

The Queer Agenda är ett nätverk av hbtq+-konstnärer, -aktivister och -samhällsbyggare från runt om Norden och Baltikum. Våra områden omfattar allt från filmskapande till illustrationer, intersektionell organisering till dans och mycket mer! 

Som hbtq+-kulturproducenter, -samhällsbyggare och -individer står vi inför många olika och specifika utmaningar. Dessa utmaningar skiljer sig enormt åt beroende på vem vi är, var vi kommer ifrån och i vilken situation vi befinner oss.

I vårt arbete som nätverk har vi utforskat våra visioner och drömmar för framtiden genom att dra nytta av våra olika erfarenheter och kunskaper från det förflutna. Genom en rad workshops har vi tagit itu med frågor som vi står inför som hbtq+-organisatörer och -konstnärer och utforskat våra önskemål om utopiska queera platser och relationer.

Från denna process tog vi fram tre konstnärsbeskrivningar. Vi gav dessa uppdrag till tre olika konstnärer och grupper som kommer att presentera sina konstnärliga svar under vår festival Sparkplug, som startar på Galleri Box den 16 augusti!

Vår nuvarande samarbetspartners är:
Drin(INSIDE) Finland 
Feminist Culture House, Finland
Speech Karaoke, Finland
Vilnius Queer Festival “Kreivės”, Litauen
Romas Zabarauskas, Litauen
Daniel Mariblanca, Norge
Sofia Rydhard, Sverige
Peter Nylund, Sverige
Reclaim Pride, Sverige

Om du är en HBTQ+-konstnär, -samhällsorganisatör eller -grupp och är intresserad av att delta i The Queer Agenda är vi alltid glada att höra av dig! Hör av dig till opportunities@statsuqueer.se

Sparkplug

Det här är en rivstart för nya hbtq+ Göteborg. Under denna fullspäckade vecka av läcker hbtq+ kultur kommer vi skapa tillsammans, utforska tillsammans och lära känna varandra.

Vi kommer bjuda in till allt från dans till teckning, workshopping till filmtittande och många fler talang-delikatesser från hela staden, Norden och Baltikum för att få igång denna queer- och transfest.

Vårt community är splittrat, men vi är ändå många. Vi kommer använda hbtq+-konst och kultur för och av hbtq+-personer veckan ut för att utforska varandras erfarenheter och skapa nya kontakter.

Festivalen äger rum 16:e-22:e Augusti i vår alldeles egna bit av community paradis – ett utrymme mellan vår värld av cis-het bullshit och någon avlägsen queerutopi – med skalet Galleri Box som värd.

ALLA evenemang är FRI ENTRÉ 😘😘😘😘

👋👋 För information om hur vi arbetar med våra prioriterade grupper och om lokalens fysiska tillgänglighet, klicka här 👋👋

Inget evenemang hittades!

Vi tar tillgänglighet på stort allvar, och för att göra våra verksamheter så tillgängliga som möjligt:

  1. Reserverar vi platser i workshops för våra prioriterade grupper.
  2. Erbjuder vi att betala lokal transport för de i våra prioriterade grupper som behöver det
  3. Anpassar vi lokalen för att vara så fysiskt tillgänglig som möjligt
  4. Utser vi en tygghetsperson och ett saferspace vid varje evenemang.

Just nu arbetar vi med att göra våra aktiviteter mer tillgängliga för hörsel- och synskadade så håll utkik och tack för ert tålamod mot oss!

👋👋 𝗧𝗶𝗹𝗹𝗴𝗮̈𝗻𝗴𝗹𝗶𝗴𝗵𝗲𝘁 👋👋

*** Prioriterade grupper***

Vårt community har separerats av sprickor. Sprickor som baseras på klass, rasifiering, ålder, funktion, sexualitet och könsidentitet. Därför har vi identifierat fem prioriterade grupper som vi ägnar extra uppmärksamhet åt.

Dessa hbtq+-grupper är:
– Personer från arbetarklassen
– Rasifierade personer
– Personer med funktionsvariationer
– Äldre personer
– Binära och icke-binära transpersoner

Om du tillhör någon av dessa grupper kommer vi att:

– Betala din resa till evenemanget om du behöver det (om detta gäller dig kan du kontakta oss på facebook, instagram [@wearestatusqueer] eller via e-post [info@statusqueer.se]).
– Reservera platser för dig i våra workshops.

Vi har också prioriterat konst och kultur som är för och av er i vårt program. 

Att lära känna varandra, skapa nya kontakter och utforska våra egna erfarenheter kan vara utmanande. Därför har vi också utsett en trygghetsperson för varje event, som kommer att finnas till hands för att hjälpa till att hantera eventuella svåra situationer eller känslor som kan dyka upp. 

*** Rummets fysiska tillgänglighet ***

Lokalen är fysiskt tillgänglig för rullstolsanvändare med en ramp på gatunivå och en annan i galleriet. Utrymmet kommer att utformas så att rullstolsanvändare och personer med begränsad rörlighet har möjlighet att röra sig igenom det.

Som ett ideellt hbtq+ kulturprojekt är vi beroende av bidrag och insamlingar.

Just nu stöds vår verksamhet av:

Nordisk Kulturfonden, Göteborgs stad, Fonden Rahasto.

Om du vill bidraga till vår verksamhet, hör gärna av dig! Varje krona tar oss ett steg närmare nästa radikala queer- och transträff! Vi jobbar för att ha en swish uppställning snart. Under tiden kan du maila info@statusqueer.se för att göra en donation.

Vill du veta mer?

Vill du engagera dig eller hjälpa till? 

Vill du göra praktik i vår organisation?

Känner du till något som du tror kan hjälpa oss? 

Har du några frågor alls om vår verksamhet eller egentligen något annat? Hör av dig till oss! 

Du kan nå oss via e-post: info@statusqeer.se